Puzzle Roots
Tijdens mijn jeugd ben ik opgegroeid met handgezaagde houten legpuzzels. Mijn vader maakte namelijk zelf houten puzzels voor ons als kind. Ik heb nooit gepuzzeld met de 'gewone' puzzels. Dit soort puzzels is een familie traditie en gaat terug naar begin 1900. Mijn vader heeft nog een mooie houten kist staan met daarin allemaal puzzels in stoffen zakjes met een label eraan. In elk zakje zit een handgezaagde puzzel met een label eraan. Hierop staat de titel, het aantal stukjes en de afmeting van de puzzel. Er is geen voorbeeld bij. Je gaat aan de slag en gaande weg ontstaat het plaatje en zie je langzamerhand wat waar moet ligeen en wat het plaatje uiteindelijk gaat worden. Met kerst hadden we altijd een grote puzzel op tafel liggen waaraan iedereen mee kon helpen als je daar zin in had. Ik heb heel wat uren tijdens die vakanties zitten puzzelen. (zie de foto onderaan).

Mijn dochter heeft veel gebruik gemaakt van de puzzels uit mijn kindertijd. Ik maakte ze toen nog niet zelf. Daar ben ik mee begonnen toen ik, na mijn werk als ergotherapeut, ben gaan werken in het onderwijs bij de kleuters. Daar merkte ik dat er voor de kleuters eigenlijk geen echte uitdaging in de 'standaard' puzzels zit. Het plaatje verschilt, het aantal stukjes verschilt, maar de stukjes zijn bijna allemaal gelijk en passen soms ook als de plaat dan niet klopt.
Dat was het moment waarop ik dacht: 'Dat kan ook anders, ik wil ze meer uitdaging en plezier geven'. Ik ben mooie platen gaan zoeken en ben zelf aan de slag gegaan. Ik heb mijn vader vaak aan het zagen gezien en heb van hem hierin veel geleerd over onder andere het juiste hout, de dikte van het hout, de dikte van de zaadjes, hoe makkelijk te schuren. Door ook zelf lekker aan de slag te gaan en te oefenen en te zien wat er gebeurt heb ik in de loop van de jaren heel wat ervaring opgedaan. Ik merk dat ik veel plezier beleef aan het maken van de puzzels. Ook het maken van de zakjes en de labels hoort erbij. Het bleek dat mensen het toch wel erg lastig vonden om een puzzel te kopen zonder voorbeeld, dus ben ik een beetje overstag gegaan en heb er een klein plaatje bijgedaan.
Maar ik adviseer vaak wel om even goed naar het plaatje te kijken en dan het voorbeeld weg te leggen. Laat de stukjes en de afbeeldingen daarop maar hun werk doen.

Bij deze puzzels heeft elk stukje een andere vorm. Naast het zoeken op kleur ga je ook zoeken naar vorm. Dit geeft het puzzelen echt een extra dimensie. Je zorgt er tevens voor dat beide hersenhelften moeten gaan samen werken. Dit bevordert de kruisverbindingen tussen de beide helften wat een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen. Bij de 'gewone standaard' puzzels zoek je eigenlijk alleen maar op kleur, omdat de vormen van de stukjes erg op elkaar lijken. In de loop van de tijd heb ik gehoord van anderen en ervaren dat mijn puzzels zeker die extra uitdaging hebben. Doordat ze anders zijn zie je ook dat kinderen en volwassenen meer plezier en daardoor ook meer concentratie hebben om deze puzzels te leggen.
Het aantal stukjes van een 'standaard' puzzel kan je niet vergelijken met deze puzzels. Ze zijn uitdagender, waardoor je puzzelt met minder stukjes.
Mijn missie is om het puzzelen weer echt leuk en uitdagend te maken voor jong en oud!
Heel veel plezier met puzzelen en geniet ervan...
Liefs, Renske